Logo LVNT

LVNT

Landelijke Vereniging Natuurgeneeskundig Therapeuten

 Mijn LVNT

Estafette interview: Pauline Vonk

Vertel eens iets over jezelf.
Ik ben Pauline Vonk, geboren in 1969, getrouwd en heb 3 kinderen. Ik heb een praktijk aan huis voor Shiatsumassage-, Acupunctuur en Kruidentherapie. Daarnaast ben ik praktiserend Astroloog en bestuurslid van de Astrologische Associatie in Nederland. Sinds kort ben ik Hoofddocent theorie voor de Shiatsu-opleiding bij Academie Qing-Bai. Vanaf 1994 tot 2017 ben ik als beleidsmedewerker en manager werkzaam geweest in de pensioenwereld. Ik heb daar met veel plezier gewerkt, maar ben blij dat afgesloten te hebben zodat ik mij nu volledig op mijn gezin en praktijk kan richten.


Welke hobby’s heb je?
Ik heb heel veel hobby’s en daarom kom ik vaak tijd tekort om ze allemaal de aandacht te geven die ik zou willen. Ik tuinier graag en vind het leuk om vanuit de tuin ingrediënten te gebruiken om mee te koken en te bakken of om daarvan tincturen, theeën en zalven te maken. Ik houd van het lezen van spannende thrillers en verslind boeken over kruiden, Chinese geneeskunde en astrologie. Ik houd daarnaast van wandelen in de natuur, aikido, viool spelen en spreek graag af met vrienden, waarbij het zelf bereiden van eten en/of het uitwisselen van kennis een belangrijke onderdeel is. Ik kan erg genieten van mijn gezin en vind het leuk om met hun verre vakantiereizen te maken die we met zijn allen hebben uitgedacht. En last but not least is mijn praktijkwerk mijn grootste hobby.


Welk boek of film spreekt je het meest aan?
Er zijn heel veel boeken en films die mij aanspreken, dus het is moeilijk om een keuze te maken. Er is wel een boek waar ik tijdens mijn werk in de financiële wereld veel aan heb gehad en dat is het boek van Bodo Schäfer, ‘Bereik uw eerste miljoen: de weg naar financiële vrijheid’. Allereerst gegrepen door de titel, kwam ik er al snel achter dat het boek verder gaat dan een materialistisch doel; het beschreef de kunst van het visualiseren. De gedachte dat je ongeacht je herkomst zelf het heft in handen kunt nemen sprak en spreekt mij heel erg aan. Op dit moment lees ik het boek van Peter Deadman, ‘Live Well Live Long’. Een ander interessant boek, waarin wordt aangegeven dat een lang en gezond leven iets is waar je zelf ook een belangrijke bijdrage aan kunt leveren.


Wat is je favoriete muziek of lied?
Alhoewel meerdere muzieksoorten mij aanspreken, zijn er twee die er voor mij uitspringen en dat is opera- en zigeunermuziek en bij de laatste met name het viool- en gitaarspel. Beide genres zijn heel intens en kunnen mij tot op het bot raken. De muziek van Het Koninklijk zigeunerorkest Tata Miranda is daar een voorbeeld van. Qua opera heb ik recent  ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini gezien, die wordt uitgevoerd door de Nederlandse Reisopera. De moderne en kleurrijke weergave van deze opera is een aanrader :-).


Wat is je droom of toekomstvisie?
Er zijn al vele dromen uitgekomen, zoals bijvoorbeeld het aan huis hebben van een eigen praktijk, die ik kan combineren met mijn gezin en hobby’s. Ik hoop dat nog lang samen in volle gezondheid en geluk te kunnen doen.


Wat voor soort praktijk heb je, en wat doe je? Waarom net deze behandelvorm?
In mijn behandelingen maak ik gebruik van de kennis en ervaring die ik de afgelopen 25 jaar heb opgedaan in mijn studies en werk. Afhankelijk van de wens van de cliënt en/of de klacht combineer ik de shiatsubehandeling met coaching, kruiden, voeding en acupunctuur. Hierdoor is maatwerk mogelijk en werk ik vanuit een holistische visie op de wisselwerking tussen lichaam en geest.

Welk bijzonder verhaal ligt ten grondslag aan wat je bent gaan doen?
Als 11-jarig meisje kwam ik via de leesmap van mijn ouders in aanraking met de leer van Samuel Hahnemann. Ik abonneerde mij op de toen nog gratis maanduitgaven van het homeopathisch blad en worstelde mij door de pagina’s heen op zoek naar een manier uit te vinden hoe je mensen gezond kunt houden en maken. Ik was op die leeftijd net verhuisd van Hilversum naar Texel en kwam midden tussen de weilanden te wonen. Als snel begon ik allerlei kruiden te verzamelen en te drogen. Daarvan maakte ik theeën en had een eigen huisapotheek die ik inzette op het bezoek van mijn ouders. Vanaf dat moment wist ik dat ik hier iets in mijn leven mee wilde gaan doen. Het heeft mij eigenlijk nooit meer los gelaten.


Werk je samen met anderen?
Ik werk niet direct samen met andere collega’s in mijn praktijk. Ik heb echter regelmatig contact en overleg met zowel Shiatsu-, Kruiden- als Acupunctuur-therapeuten. Van daaruit doe ik veel nieuwe ideeën op die ik dan weer kan toepassen in mijn praktijk.


Welke (mooie of bijzondere) resultaten heb je mogen zien in je praktijk?
Ik maak bijna dagelijks hele mooie resultaten mee bij het behandelen van cliënten in mijn praktijk. Ik zeg zelf altijd tegen cliënten: het minste wat ik kan bieden is inzicht geven in hoe bepaalde klachten zijn ontstaan. Daarna kunnen we bespreken hoe daarmee om te gaan.  En natuurlijk is het mooi als klachten (deels) worden opgelost, zowel op geestelijk als fysiek niveau. Bij de een gaat dat sneller dan de ander. Er zijn soms kleine wondertjes waarbij mensen die al 20 jaar klachten hebben na een eerste behandeling klachtenvrij zijn. Alhoewel ik de kracht van de Chinese geneeskunde ken, blijf ik op zo’n moment toch weer in stille verwondering dat zelfs 1 behandeling het leven van iemand ten positieve kan veranderen. Het is een geweldig mooi vak.


Wat is je motivatie om op dit vakgebied bezig te blijven? Wat drijft je?
De eeuwenoude kennis die zowel in de Westerse als Oosterse wereld van generatie op generatie is overgeleverd, of het nu gaat over kennis van kruiden, shiatsu of acupunctuur, vind ik indrukwekkend. Alhoewel we in onze moderne wereld tot heel veel in staat zijn, is het iedere keer weer  duidelijk dat de kennis van onze voorouders onontbeerlijk is voor de wereld waar wij nu in leven. Het is geweldig om deze kennis te mogen toepassen en dat dit tot resultaten leidt, vooral als de reguliere sector aangeeft dat een cliënt zal moeten leren leven met de aandoening die hij heeft en je dan het tegendeel kunt bewijzen.


Wat is je (levens)motto?
Mijn lijfspreuk is altijd: ‘wat er ook gebeurt, hoe erg het ook is, het komt altijd goed. Het enige wat ik nog niet weet is hoe en hoelang de weg daarnaartoe zal zijn’. Door daar aan vast te houden wordt alles haalbaar en indien nodig dragelijk. Tenminste, daar geloof ik in.


Aan wie geef jij straks het Estafette-stokje door?
Ik geef het stokje door aan Josine Wehrens. Ik heb haar leren kennen bij de Shiatsu-opleiding bij Qing-Bai. We komen elkaar nu nog af en toe tegen bij nascholingen. Het is leuk om dan weer even bij te praten.

Zoek een therapeut

Een therapeut nodig? Zoek er een bij je in de buurt

Zoeken

Contact opnemen met LVNT

info@lvnt.nl

Liendertseweg 112-2, 3815 BJ Amersfoort

033 - 472 6003