Logo LVNT

LVNT

Landelijke Vereniging Natuurgeneeskundig Therapeuten

 Mijn LVNT

Estafette-interview: Grada Gootjes.

  • Wat is je naam? Mijn naam is Grada Gootjes.
  • Vertel eens iets in het kort over jezelf. Tijdens een workshop van Jan de Dreu kwam naar voren dat ik een gevoelsheler ben.
  • Heb je een partner en of kinderen (hoeveel, jongen/meisje)? Ik heb een echtgenoot en 3 kinderen, 1 dochter (18 jaar) en 2 zoons (16 en 15 jaar)
  • Welke vooropleiding(en) heb je gevolgd voordat je lid werd van de VNT? Huisartsgeneeskunde, NLP practitioner en master, Stemwerk.
  • Wat voor soort praktijk heb je, en wat doe je? en welk soort cliënten komen er bij je? Ik heb een Luisterruimte praktijk. In mijn folder staat:"Ik bied een veilige ruimte waarin je kunt vertellen terwijl ik luister. Mijn beroep garandeert dat het binnen die ruimte blijft. Als je met iets rondloopt waar je last van hebt, je zit met iets dat je maar geen plek kunt geven, iets houdt je alsmaar bezig (nare ervaringen, spanningen, ziekte, verlies, rouw, verdriet, iets waar je maar niet in verder komt…) en je wilt erover praten met iemand buiten de kring van familie, vrienden of bekenden….ik luister en vraag zonder oordeel en bied alle tijd om je hele verhaal te kunnen vertellen. Ik luister een uur en nog eens een uur, net zo lang als nodig is".In juni 2007 kwam er een persoon op mijn pad die iemand zocht buiten zijn eigen kringen, om zijn verhaal kwijt te kunnen, hij stikte er bijna in, zei hij. Ook zijn eigen huisarts vond hij te dichtbij zich staan voor wat hij zocht. Deze huisarts ging bij zichzelf te rade en kwam op mij. Zo werd mijn Luisterruimte geboren. Ik besefte dat hier iets begon wat ik altijd al had bedoeld te bieden, gewoon simpel luisteren naar wat er eigenlijk aan de hand is, het eigenlijke verhaal achter het verhaal, zonder dat er een oordeel of advies op hoeft te volgen. De ander is niet gek en weet eigenlijk wel wat er speelt, maar het ontbreekt hem vaak aan tijd, ruimte en aandacht om erbij te kunnen komen. Cliënten die bij mij komen zijn van de leeftijd van jonge tieners tot die van hoog bejaarden. En steeds meer mensen weten inmiddels het spoor naar mijn Luisterruimte te vinden.
  • Welk bijzonder verhaal ligt ten grondslag aan wat je bent gaan doen? Aanvankelijk vond ik mijn verhaal helemaal niet bijzonder. Het voelde als heel pijnlijk. In 2001 kreeg ik van de ene op de andere dag Guillain Barré, een ziekte die zich vooral uitte in pijn in armen en benen. Alsof de stoppen waren doorgeslagen. En die metafoor klopte voor mij. Mijn huisartsenbestaan zat mij niet meer als gegoten. Ik voelde mij steeds meer verdwaald in wat ik voorheen met hart en ziel had gedaan. De kar was om en ik zag gaandeweg door de pijn heen, dat ik deze kar ook niet meer wilde. En opeens kon ik in die pijn ook iets van geboortepijn zien. Tijdens mijn herstel vond ik mijn passie in het zingen terug en in het spelen met teksten en melodieën. Ik voelde hoe helend dit voor mij was en besloot dit niet meer te willen missen. Ik gaf het voor alle zekerheid een plek boven aan de prioriteitenlijst. Er volgde een Stemwerkopleiding, nieuwe inspiratie en zelfs het durven dromen over een praktijk in Spelen met je Stem. Ondertussen hield het met volle aandacht luisteren mij bezig. In de NLP opleiding ontdekte ik allerlei dat mij daarin verder hielp. Als huisarts dacht ik aardig te kunnen luisteren, daar waren we tijdens onze opleidingen en nascholingen toch in getraind!, maar ik had toen niet in de gaten hoe bevooroordeeld ik vaak mijn vragen stelde en luisterde, en hoe dat ook ingegeven werd door het korte tijdsbestek waarin een huisarts geacht wordt te werken. Er was geen aandacht voor onbevooroordeeld luisteren.Op 1 januari 2008 startte ik mijn nieuwe praktijk waarin ik de Luisterruimte opende, evenals GradaZingt en Medische keuringen. Zo bood ik mijn luisterend oor aan op 3 sporen: www.luisterruimte.nl, www.gradazingt.nl en www.medischekeuring.info.In mijn grote ruimte in het Souterrain staat de piano aan de ene kant, de medische hoek aan de andere kant, en de Luisterruimte in het midden. Super!
  • Werk je samen met anderen? Ik ben een zelfstandige, zonder personeel.
  • Weet een (huis)arts (of andere zorgverleners) van je praktijk en/of dat jij ook hun cliënt behandelt? Wel als deze de cliënt op mijn pad heeft gebracht. Maar wat er uitgewisseld wordt in de Luisterruimte blijft geheim en deel ik met niemand. Dit is mede de kracht van de Luisterruimte.
  • Welke (mooie of bijzondere) resultaten heb je mogen zien in je praktijk? Mensen gaan lichter de deur uit, zien de zon weer tussen de wolken verschijnen. Voelen zich opgelucht. Dus ik ben niet gek?! Ze vinden rust. Nieuw inzicht, bereiden zich voor op een volgende stap. Tranen. Ze verwerken verlies, rouw, verdriet. En het lichaam volgt: pijn, zwaarte, strakheid, ontregeling, stem, moeheid, allerlei in het lichaam komt tot ontspanning en heelt.
  • Wat is je motivatie om op dit vakgebied bezig te blijven? Ik ben een luisteraar van nature. Dit is wie ik ben.
  • Welke hobby’s heb je? Naast het zingen en piano spelen: mijn gezin!, boeken lezen, lekker koken.
  • Welk (spiritueel) boek of film spreekt je het meest aan en waarom? Wie ik recent heb ontdekt is Anita Moorjani, zo mooi haar toespraak in Sedona https://www.youtube.com/watch?v=vvmABrII35c . Ik heb haar boek Ik moest dood gaan om mijzelf te genezen besteld en ben van plan dit binnenkort voor te dragen in de intervisiegroep.
  • Wat vind je het mooiste plekje in Nederland en waarom? De vloedlijn langs de zee, om eindeloos naar de branding te kunnen kijken en luisteren. Met de zee kun je praten. In het buitenland zoek ik de kust ook het liefst op.
  • Je wint 10 miljoen euro in de loterij. Hoe of waaraan zou je die willen besteden? Aan een stichting van waaruit muziek gemaakt wordt, met ruimte voor iedereen, muziek los van ego’s. Muziek heelt, tilt je op, verbindt, doet delen en luisteren naar jezelf en anderen.
  • Wat is je (leven) motto? In wezen zijn we allemaal gelijkwaardig.
  • Wat zou je de VNT-leden nog willen vertellen of meegeven? Ik vind het fijn dat de VNT er is met haar kwaliteitsbewaking, de prikkel om bij te blijven scholen en de intervisiegroep waar je mee kunt delen en op terug kunt vallen.
  • Aan wie zou jij het stokje willen doorgeven? Aan Marie-José Thijssen.

Zoek een therapeut

Een therapeut nodig? Zoek er een bij je in de buurt

Zoeken

Contact opnemen met LVNT

info@lvnt.nl

Liendertseweg 112-2, 3815 BJ Amersfoort

033 - 472 6003


Bereikbaar op dinsdag en woensdag
van 10.00 uur tot 12.30 uur.