Logo LVNT

LVNT

Landelijke Vereniging Natuurgeneeskundig Therapeuten

 Mijn LVNT

Estafette-interview: Marie Jose Thijssen

  • Vertel eens iets in het kort over jezelf. Als jong kind had ik al existentiële vragen. Dat is niet gestopt. Het lijkt wel alsof wat op mijn pad komt precies de antwoorden geeft op alle vragen die ik had en heb. Leven is een voortdurend proces waarbij ik momenteel vooral bezig ben te ontdekken dat er maar heel weinig echt waar is. Zoals ik laatst hoorde in een interview: iets is pas waar als het voor iedereen onder alle omstandigheden waar is. Dan blijft er maar weinig over. Overtuigingen smelten als sneeuw voor de zon. Waardoor er meer openheid ontstaat om alles in dit moment te ervaren… exact zoals het is. Ik vind veel zingeving en ontzettend veel gereedschap en handvatten voor mezelf en mijn cliënten in het Boeddhisme (Shambhala Boeddhisme), in de Rosenmethode en de Advaita.
  • Welke hobby's heb je? Onze heerlijke katten. Motorrijden. De laatste grote motorbestemming voor mijn man en mij was Polen. Mixed-media vormgeving, schrijven en dichten.
  • Welk (spiritueel) boek of film spreekt je het meest aan? Dying to be me van Anita Moorjani. Toen ik zelf in 2012 voor de eerste keer met kanker te maken kreeg… kwam ik op een dag toevallig uit op een blog waarin verwezen werd naar dit boek. Ik heb een excerpt kunnen lezen in het Engels… en wist meteen… dit boek wil ik lezen. Het bleek een paar dagen later in het Nederlands te verschijnen. Dus heb ik onmiddellijk de plaatselijke boekhandel gebeld om het boek te bestellen! Op moeilijke momenten heeft dit boek, Anita’s werk en lezingen (en dat van vele anderen wat zo’n zelfde inhoud/lading/strekking heeft) mij er doorheen gesleept, me gevoed, gelaafd en getroost.
  • Wat is je favoriete muziek/lied? Ik ben momenteel helemaal gegrepen door de Divine 9 stemming: https://soundcloud.com/sharing999/ Ik ben hierdoor gegrepen omdat het luisteren naar deze muziek in positieve zin iets doet met mij als hele mens: spirit, lichaam, gevoel, emoties, gedachten…. Ik voel werkelijk elke cel in beweging komen. Zou dit het ‘leven’ zijn waarover Eckhart Tolle het heeft ‘wat je kunt voelen in je lijf’. Mogelijk gaat het nog een stap verder! Luister en ervaar zelf.
  • Wat voor soort praktijk heb je, en wat doe je? Waarom net deze behandelvorm? Op de VNT site sta ik geregistreerd onder vermelding ‘lichaamswerk Rosenmethode’. Door allerlei opleidingen is dat uitgebreid met meer natuurgeneeskunde en energetisch werk. Daarnaast zet ik alles in wat ik me inmiddels op orthomoleculair gebied heb eigen gemaakt. Zo werk ik ondertussen ook met remedies en de Spagyriek. En inmiddels met alles uit mijn Boeddhistische opleiding: contemplatieve psychologie (vierjarige opleiding afgesloten in 2013) en de Advaita. De Rosenmethode, contemplatieve psychologie en Advaita zijn er op gericht om mensen zelf te laten ontdekken hoe dingen werken en in elkaar zitten. En soms lost in een oefening iets gewoon op. Of door te doorvoelen/doorleven laat het jou los. Je zou kunnen zeggen dat alles wat ik aanreik gericht is op diepe ontspanning ongeacht je situatie.
  • Welk bijzonder verhaal ligt ten grondslag aan wat je bent gaan doen? Toen ik een jaar of 19 was had ik mijn eerste lichaamsgerichte sessie. Kort daarop volgde energetisch werk. Lichaamswerk en energetisch werk heeft voor mij zoveel betekenis en zingeving geboden… dit wilde ik ook voor anderen betekenen. Ik heb lang ‘gezocht’ naar een vorm van lichaamswerk die bij me paste. Het lukte niet om of toegelaten te worden of de opleiding bood mij niet wat ik wilde…. En er verstreken een aantal jaren waarin ik wat losse cursussen deed (energiewerk, remedies, voeding, oorkaarsen, enz.). Eens kreeg ik telefonisch te horen bij het informeren naar een opleiding ‘het leven wordt een stuk zwaarder als je voor dit pad kiest’. Meteen wist ik ‘dat is het dan niet, het leven is tot nu toe zwaar genoeg geweest, het is juist de bedoeling dat het de andere kant op gaat’. Op een gegeven moment heb ik het universum gevraagd om richting. Binnen een maand kwam ik een artikel tegen over de Rosenmethode van Lidia Hofma in de Bress. Ik las in het artikel tussen de regeltjes door en heb met Lidia bij onze eerste ontmoeting (zomer 1996) gesproken over dit artikel. De aannames die ik deed tijdens het lezen van het artikel, bleken te kloppen. Het belangrijkste hieruit was dat Lidia dankbaar was voor alle moeilijke dingen die er in haar leven gebeurd waren. Zoals zij het zelf zegt ‘anders had ik makkelijker weg kunnen blijven lopen, nu moest ik het aangaan’. Dat was voor mij zo’n verademing, gaf mij zo ontzettend veel ruimte. Eindelijk mocht alles wat moeilijk, zwaar, somber, ernstig, onverteerbaar, traumatisch, enz. in mijn leven was geweest er gewoon zijn. Er hoefde zelfs niets aan veranderd te worden. Het leven wil slechts geleefd en gevoeld worden! De opleiding werd niet in Nederland gegeven… dus ging ik in mijn uppie naar Parijs, Canada, Zwitserland en de VS om delen van mijn opleiding te volgen. Een geweldige reis heb ik hierdoor gemaakt letterlijk en figuurlijk! In 2006 studeerde ik af en mocht me eindelijk Rosentherapeut noemen. Leuke bijkomstigheid: Lidia is nog steeds een van mijn beste vriendinnen en sparing partners. Inmiddels ben ik de opleiding gestart tot docent Rosenmethode.
  • Werk je samen met anderen? In principe werk ik alleen in mijn praktijk. Soms raadpleeg ik collega’s en soms verwijs ik naar collega’s.
  • Welke (mooie of bijzondere) resultaten heb je mogen zien in je praktijk? Graag wil ik in deze ruimte een gedicht plaatsen van een RosencliëntUitnodiging Doe je kleren uit, je sandalen en al je decoratie. Tot je uitkomt bij de fysieke essentie, de grenzen van het domein van jouw lichaam. Neem de tijd om dit te onderzoeken. Ontdek hoe uniek en slim elk deel van jou samenwerkt met elk ander deel.Dan buig, strek, reik, dans, schrijd en speel je, terwijl je ligt en draait. Waarna je opstaat en langzaam tot staan komt. Om nogmaals de perfectie van elk onderdeel van je lichaam te zien en te bevestigen. En te beseffen hoe ze met elkaar in verbinding staan. Daarna begint de weg van het hart.” Hier zijn nog meer reacties van cliënten te lezen: http://www.ohmpraktijk.nl/html/Reacties.htm
  • Wat is je motivatie om op dit vakgebied bezig te blijven? Wat drijft je? Het grootste geschenk wat ik het universum kan geven is mijzelf/mijn persoonlijke groei. Daarom blijft mijn eigen ontwikkeling prioriteit één houden. En aan mijn ‘groei’ kan een ander weer voordeel hebben. Deze afbeelding zegt eigenlijk alles:ram_dass.jpg
  • Wat is je (levens)motto? Niets moet, alles mag. All = One.
  • Wat zou je de VNT-leden nog willen vertellen of meegeven? Ik denk dat ik met bovenstaande alles heb gezegd wat er te zeggen valt. Dus wil ik dit graag overslaan.
  • Aan wie geef jij straks het Estafette-stokje door? Ik heb Karin Daniels gevraagd of ik haar het stokje door mag geven.

Zoek een therapeut

Een therapeut nodig? Zoek er een bij je in de buurt

Zoeken

Contact opnemen met LVNT

info@lvnt.nl

Liendertseweg 112-2, 3815 BJ Amersfoort

033 - 472 6003


Bereikbaar op dinsdag en woensdag
van 10.00 uur tot 12.30 uur.